Stel dat je een cruisevakantie wilt gaan boeken of al geboekt hebt, wat is dan handig om te weten? Op deze informatieve pagina lees je puntsgewijs een aantal wetenswaardigheden voor wie een cruise gaat boeken of gaat vieren. Deze informatie en tips horen niet thuis op een van de andere pagina’s van deze site, vandaar dat we dit hier verzameld hebben.
Handig om te weten
Reizen naar de haven van vertrek
Hoe je naar de vertrekhaven reist hangt sterk af van de locatie waar jouw cruise begint en eindigt. Veel cruises vertrekken vanuit havens die relatief goed bereikbaar zijn, zoals Barcelona, Venetië of Miami, maar toch moet je goed nadenken over je vervoer naar de haven toe.
Als je vertrekhaven dichtbij ligt, zoals Amsterdam of Rotterdam, kun je er eenvoudig met eigen vervoer of openbaar vervoer heen reizen. Bij vertrekhavens in het buitenland zul je meestal moeten vliegen. Bij sommige cruisevakanties is de vlucht inbegrepen, waardoor alles goed aansluit en geregeld is door de cruisemaatschappij. Controleer dit vooraf, zodat je precies weet wat er in jouw pakket zit.
Wanneer je vliegt, is het verstandig om minstens één dag van tevoren aan te komen. Zo voorkom je dat eventuele vertragingen of andere problemen ervoor zorgen dat je de cruise mist. Een extra overnachting in een hotel vlakbij de haven biedt rust en zorgt voor een ontspannen begin van je vakantie.
Ook na afloop van de cruise is het aan te raden om rekening te houden met een ruime speling bij het plannen van je terugreis. Je weet nooit precies hoe laat het schip aanlegt, en ontschepen kost meestal ook enige tijd.

Dekking mobiel netwerk
Op het moment dat een cruiseschip de haven verlaat en het ruime sop kiest, zul je merken dat de dekking van het mobiele netwerk snel verslechtert en uiteindelijk weg zal vallen. Op open zee heb je geen dekking van het mobiele netwerk.
Om dit op te vangen, bieden de meeste cruiseschepen een satellietnetwerk aan. Hierdoor blijf je bereikbaar, maar houd er rekening mee dat deze satellietverbinding meestal niet goedkoop is. De tarieven liggen vaak aanzienlijk hoger dan je gewend bent. Je betaalt in de meeste gevallen per minuut, per sms of per MB, tenzij je vooraf een speciaal internetpakket hebt aangeschaft.
Wil je onverwachte kosten voorkomen? Zet je mobiele telefoon dan tijdens de cruise op vliegtuigstand of schakel in ieder geval ‘dataverbinding’ uit zodra het schip buiten bereik van het gewone mobiele netwerk komt. Vooral apps die op de achtergrond data gebruiken, zoals social media en e-mail, kunnen ongemerkt hoge kosten veroorzaken.
Tijdens stops in havens kun je meestal weer gebruikmaken van je eigen mobiele netwerk of lokale wifi-netwerken. Om extra kosten te vermijden is het verstandig vooraf te controleren of jouw abonnement dekking biedt in de landen die je bezoekt.
Paspoort en visums
Tijdens een cruise bezoek je vaak meerdere landen, waardoor het belangrijk is om vooraf goed te controleren welke reisdocumenten je nodig hebt. Je hebt in ieder geval altijd een geldig paspoort nodig, ook wanneer je binnen Europa reist. Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is na afloop van je cruise, omdat sommige landen dit als vereiste stellen.
Daarnaast kunnen er voor bepaalde bestemmingen aanvullende visumregels gelden. Soms regelt de cruisemaatschappij een visum namens jou, bijvoorbeeld voor korte bezoeken aan landen als Rusland, Egypte of Turkije. Dit gebeurt vaak wanneer je een excursie via het schip boekt. Wil je zelfstandig aan land gaan, dan moet je meestal zelf vooraf een visum regelen. Dit verschilt echter per bestemming en per cruisemaatschappij.
Reis je naar landen buiten Europa, zoals Azië, Australië of Noord-Amerika, dan gelden vaak strengere visumeisen. Vooral voor bestemmingen als de Verenigde Staten, Canada en Australië moet je ruim op tijd een online reistoestemming of visum aanvragen.
Informeer ruim vóór vertrek bij je reisorganisatie of cruisemaatschappij wat precies voor jouw cruise vereist is. Controleer daarnaast ook de actuele regels via officiële overheidswebsites, omdat deze regelmatig kunnen veranderen. Vergeet niet om kopieën van belangrijke documenten zoals je paspoort en visums mee te nemen. Zo voorkom je eventuele problemen bij verlies of diefstal.
Geld en betalen
Tijdens een cruise werkt betalen meestal anders dan je gewend bent op vakantie. Op vrijwel alle cruiseschepen gebruik je namelijk geen contant geld aan boord. In plaats daarvan maak je gebruik van een persoonlijke cruisekaart, waarmee je alle aankopen aan boord registreert. Deze kaart ontvang je bij het inschepen en dient ook als identificatie, hut-sleutel en betaalmiddel.
Aan het einde van de cruise ontvang je een overzichtelijke rekening waarop al je uitgaven staan vermeld. Deze uitgaven kunnen bestaan uit drankjes, excursies, spa-behandelingen, aankopen in winkels aan boord en fooien of servicekosten. De rekening kun je meestal met een creditcard of pinpas voldoen. Bij sommige rederijen kun je vooraf contant geld storten om je uitgaven te dekken.
In havens en bestemmingen kun je meestal wel gewoon met contant geld of je betaalpas terecht. Zorg ervoor dat je vooraf goed weet welke valuta je nodig hebt voor de verschillende bestemmingen. Daarnaast is het handig om vooraf te controleren of jouw betaalpas wereldwijd geaccepteerd wordt, en of je pas eventueel moet worden ingesteld voor gebruik buiten Europa.
Omdat je op zee geen toegang hebt tot pinautomaten, is het verstandig om vooraf wat contant geld mee te nemen voor gebruik aan land. Zorg ervoor dat je vooraf duidelijk bent geïnformeerd over wisselkoersen en eventuele extra kosten voor het gebruik van je pinpas of creditcard in het buitenland.
Fooien
Fooien zijn op vrijwel iedere cruise gebruikelijk en vormen een belangrijk onderdeel van het inkomen voor het personeel aan boord. Omdat fooienbeleid per rederij kan verschillen, is het goed om vooraf te weten hoe dit precies geregeld is op jouw schip.
Bij de meeste cruises wordt dagelijks een vast bedrag per persoon berekend als fooi of servicekosten. Dit bedrag verschijnt meestal automatisch op je eindafrekening, waardoor je tijdens de cruise niet telkens contant geld hoeft te geven. De hoogte van dit bedrag varieert per rederij en soms ook per huttype of reisduur.
Op sommige cruises zijn fooien al bij de prijs inbegrepen, vooral bij luxe of all-inclusive cruises. Hierdoor weet je vooraf precies wat je totale kosten zullen zijn. Bij andere rederijen kun je fooien vooraf of achteraf voldoen.
Wil je tijdens je cruise extra fooi geven aan medewerkers die je persoonlijke aandacht hebben gegeven? Dan kan dat uiteraard altijd. Dit wordt gewaardeerd en kun je doen door een envelop met contant geld te geven, meestal op de laatste dag van je cruise.
Houd er rekening mee dat bij aankopen aan boord, zoals drankjes, massages en maaltijden in specialiteitenrestaurants, vaak al automatisch een extra fooi wordt toegevoegd. Controleer daarom goed je rekening om te voorkomen dat je dubbel betaalt.
De boot gemist?
Hoewel het weinig voorkomt, kan het gebeuren dat je tijdens een cruise te laat terug bent bij het schip en dat je het vertrek daardoor mist. Een cruiseschip heeft vaak een strak reisschema en vertrekt daarom meestal stipt op het aangegeven tijdstip. Als je zelfstandig aan land bent gegaan, ben je zelf verantwoordelijk om op tijd terug te keren aan boord.
Mocht je onverhoopt het vertrek missen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de vertegenwoordiger van de rederij of de havenautoriteiten. Zij kunnen je adviseren over hoe je zo snel mogelijk weer kunt aansluiten bij het schip. Houd er rekening mee dat je de extra kosten hiervoor meestal zelf moet betalen.
Vaak is de beste oplossing om direct naar de volgende haven van het schip te reizen en daar opnieuw aan boord te gaan. Om dit soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat je tijdens excursies altijd je reisdocumenten, betaalmiddelen en de contactgegevens van het schip bij je draagt.
Om stressvolle situaties te voorkomen, kun je ervoor kiezen om in havens dicht bij het schip te blijven of mee te gaan met een georganiseerde excursie via de rederij. Bij deze excursies is het schip altijd op de hoogte van vertragingen en zal het wachten als dat nodig is.

Beste reisperiodes
De beste reisperiode voor een cruise hangt sterk af van je bestemming en je persoonlijke voorkeuren. Elke regio kent haar eigen ideale seizoen, en ook binnen die seizoenen kunnen omstandigheden variëren. Door vooraf goed te kijken naar de ideale reisperiode voor jouw bestemming, verhoog je de kans op mooi weer en een geslaagde cruisevakantie.
Cruises naar de Middellandse Zee vinden voornamelijk plaats tussen april en oktober. Vooral in het voor- en najaar is het er aangenaam warm, terwijl het hartje zomer op sommige bestemmingen erg heet kan zijn. In juli en augustus kan het bovendien drukker zijn in populaire havens.
Het Caribisch gebied is het hele jaar door geschikt, maar kent wel een orkaanseizoen tussen juni en november. De meeste reizigers geven daarom de voorkeur aan cruises van december tot april, wanneer het klimaat stabieler is en temperaturen aangenaam warm zijn.
Cruises naar Noord-Europa en Alaska zijn juist populair in de zomermaanden, van mei tot september. Buiten deze periode zijn weersomstandigheden minder gunstig, met kouder weer en minder daglicht.
Voor Azië hangt de beste reisperiode sterk af van het gebied waar je reist. Zuidoost-Azië is bijvoorbeeld het prettigst tussen november en maart, terwijl Japan juist populair is tijdens de lentemaanden april en mei of in de herfst.
Expeditiecruises naar Antarctica vinden plaats tussen november en februari, wanneer het op het zuidelijk halfrond zomer is. Voor het Arctisch gebied is juist de zomerperiode van juni tot september ideaal vanwege het mildere weer en beter toegankelijke routes.

Gezondheid en veiligheid aan boord
Tijdens een cruise is het belangrijk dat je gezond en veilig kunt reizen. Gelukkig besteden cruiseschepen doorgaans veel aandacht aan veiligheid en gezondheidszorg. Toch is het goed om vooraf te weten wat je precies kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.
Elk schip beschikt over medische voorzieningen, zoals een kleine kliniek met een arts en verpleegkundigen. Hier kun je terecht voor eenvoudige behandelingen, advies of medicijnen. Houd er rekening mee dat medische zorg aan boord meestal niet gratis is. Daarom is het verstandig om vooraf een reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt, inclusief zorg op zee.
Aan boord gelden hygiëneregels om verspreiding van ziektes te voorkomen. Vooral bij buffetten en gemeenschappelijke ruimtes wordt aandacht besteed aan hygiëne. Op sommige schepen staan dispensers met desinfecterende gel, en passagiers worden regelmatig aangemoedigd om deze te gebruiken.
Wat betreft veiligheid aan boord moet je bij het begin van je cruise deelnemen aan een verplichte veiligheidsinstructie. Tijdens deze instructie hoor je hoe je moet handelen bij noodgevallen en waar je verzamelpunt zich bevindt. Alle cruiseschepen hebben bovendien reddingsmiddelen zoals reddingsboten en reddingsvesten voor elke passagier aan boord.
Inpaklijst
Wanneer je op cruisevakantie gaat, kan het handig zijn om vooraf een duidelijke inpaklijst te maken. Zo voorkom je dat je iets vergeet en ga je goed voorbereid op reis. Naast de gebruikelijke reisbenodigdheden zijn er een aantal specifieke items die extra handig zijn tijdens een cruise. Met een duidelijke inpaklijst ga je ontspannen op vakantie en voorkom je stress op het laatste moment.
Neem zeker een reisstekker of adapter mee. Veel cruiseschepen gebruiken internationale stopcontacten en niet alle hutten beschikken over voldoende aansluitpunten voor al je apparatuur. Een extra stekkerdoos kan ook nuttig zijn als je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen.
Pak verschillende soorten kleding in, afhankelijk van je bestemming en het weer. Denk daarbij aan comfortabele kleding voor overdag, zwemkleding en iets warmers voor avonden aan dek. Vergeet niet eventuele formele kleding voor gala-avonden of speciale diners. Goede schoenen zijn ook belangrijk: neem bijvoorbeeld slippers voor bij het zwembad, stevige schoenen voor excursies en nette schoenen voor het diner mee.
Andere handige spullen zijn een kleine rugzak of tas voor excursies, zonnebrandcrème, zonnebril, een hoed of pet, en medicijnen tegen zeeziekte. Vergeet ook niet persoonlijke medicatie, indien nodig, voldoende mee te nemen voor de hele reis.
Reisdocumenten zoals paspoort, visums, tickets, verzekeringspapieren en eventuele medische informatie kun je het beste ook digitaal opslaan en printen als back-up. Ten slotte is een goede camera of smartphone handig om mooie momenten tijdens je cruisevakantie vast te leggen.

Cruise- & reisverzekering
Voor een cruise is een goede reisverzekering essentieel. Standaard reisverzekeringen bieden namelijk niet altijd voldoende dekking voor cruises, vooral wat betreft medische kosten op zee en eventuele repatriëring. Deze kosten kunnen tijdens een cruise aanzienlijk hoger uitvallen dan bij een reguliere vakantie op land.
Sommige verzekeraars bieden speciale cruiseverzekeringen of aanvullende pakketten aan, met dekking voor situaties zoals medische behandeling aan boord, gemiste vertrekpunten en bijzondere omstandigheden zoals evacuatie per helikopter. Ook het eigen risico bij medische kosten kan verschillen van gewone verzekeringen, waardoor extra controle vooraf noodzakelijk is.
Controleer altijd goed of jouw reisverzekering voldoende dekking biedt voor jouw cruisebestemming en de specifieke omstandigheden aan boord. Zo voorkom je onverwachte kosten en ga je met een gerust gevoel op cruisevakantie.